Часни Пост

 

пост
Православна Црква је Црква Христова због тога што је Исус Христос њен оснивач,и што ју је утврдио својим животом, делом, крсном смрћу и Васкрсењем. После Христовог Вазнесења, Цркви је послат Дух Свети, који устројава живот Цркве, и сведочи истину евангелске науке коју Црква проповеда не додајући ништа ново, нити укидајући оно што је установљено.
Једна од таквих установа која је божанског порекла, јесте и установа поста. Још у Старом Завету Господ наређује поста као „уредбу вечну“. У Новом Завету, Исус Христос, даје посту нову , божанску потврду, говорећи да ће Његови ученици постити, а посебно тиме што је и Сам постио.
Пред нама хришћанима је посебан периоду у црквеном годишњем кругу, а то је период поста. Часни пост, кога другачије називамо Велики пост или Четрдесетница, јесте пост који претходи великом празнику Васкрсења Христовог. Црква нас позива, да овом посту приступимо са љубављу, и тако одговоримо позитивно на позив Христов и позив Мајке Цркве. Требамо се одазвати овом позиву душом и телом, јер је заповест да наступајуће дане проведемо у посту, постављена ради нас. Одазваћемо се тако што ћемо наступајуће дане поста провести у молитви, оживљујући тако веру у Бога, и јачајући наду у Господа; да стишавајући страсти и жеље грешног тела, кајемо се ради почињених грехова и порока, а обећавајући да их нећемо чинити у будућности.
Пост као божанска уредба, позива нас да се молитвом, у тихом и скромном животу посних дана, помишљајући на бескрајну љубав и доброту Господа нашег, кајемо за све лоше што смо можда починили ближњем своме, а да обећамо да ћемо надаље у данима нашег живота љубити ближњег свога као самога себе, што је једна од две највеће заповести које је Господ Исус Христос нама задао на испуњење. Другим речима, период поста је наша прилика да се поправимо и постанемо бољи људи, изграђујући нашу љубав ка ближњем и крећући се ка Господу и Његовом Васкрсењу. То је циљ поста.
Постити храном јесте свакако битно, али пост духом је претежнији. Управо молитва, покајање и љубав према ближњем и Господу јесу пост духом. Не смемо заборавити ни добра дела. Пост без добрих дела не иде ка правом циљу. Задатак поста, као што видимо јесте изградња нас самих и јачање наше слободне воље и усмеравање те слободне воље ка добру.
Пост није циљ сам по себи. Свето Причешће је циљ а пост је средство којим се служимо да бисмо што достојније и чистије приступили Светој Чаши и тако се сједнили са Господом. Крећући се ка највећем хришћанском празнику, јачајући своју вољу и изграђујући себе кроз добра дела и покајање, што чешћим причешћивањем, посведочићемо свој хришћански идентитет. Потребу за што чешћим причешћем током Часног поста сведочи нам и пракса Цркве, да се у току овога поста служе сваке среде и петка Пређеосвећене Литургије. Управо служење ове Литургије је уведено као одговор на потребе нас хришћана да се што чешће причешћујемо и сједињујемо са Господом у данима када ишчекујемо Његово Васкрсење, којим је обожио нашу људску природу.
Зато смо ми хришћани дужни да поштујемо уредбе Цркве о посту, испуњавамо Христове заповести, и ради спасења нас самих, кроз добра дела, молитву и покајање, приступајући Светом Причешћу, сведочимо о истинитости Царства Божијег овде на земљи. Пост нека нам буде средство ка достизању циља: сједињењу са Господом и нашем спасењу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>