Архитектура цркве

       Црква светог Николаја у Шиду, као и већина цркви онога времена, са краја 18. века, је грађена у барокном стилу, као једнобродна грађевина, доста великих димензија.

       Окренута је у правцу исток-запад, где је олтарска полукружна апсида на истоку, са три велика прозора (у славу Свете Тројице), а велики звоник са торњем на западу. Унутрашњи део храма се састоји од четири дела.

       Први је олтарски део, где је са леве стране у зиду удубљено место за проскомидију, на средини зида тзв. Горње место, а у централном делу, веома леп мермерни престо, на коме се савршава Света Литургија.

     Иконостас дели олтарски део од солеје, уздигнутог дела храма, који се налази испред иконостаса, са чије леве и десне стране се налазе доста добро очуване певнице. На левој страни се налази Богородичан престо, а на десној владичански.

       Централни део храма, наос, тзв. мушка црква, је најпространији део храма на чијој се средини налази веома леп изрезбарени налоњ на коме се налази престона икона светог Николе. У овом делу храма, са леве стране, поред левих бочних врата (постоје и десна) се од 2008. г. налази изразито лепо изрезбарен Гроб Господњи, рад мајстора Милована из Вишњићева.

       Мушку цркву од тзв. женске цркве (нартекса) дели дрвена ограда, и то је последњи део лађе цркве, пре самог звоника. Изнад половине овог дела цркве се налази балкон, тзв. хорош, место одређено за црквени хор, који држи велика попречна метална шина, и два украшена метална стуба. На хорошу се налази метална ограда од кованог гвожња, са веома лепим мотивима.

       Са обе стране зидова храма, поређани су тзв. столови, тј. столице за седење старијих особа.

       Ван олтара, у броду цркве се налазе по три велика прозора са сваке стране, који веома добро осветљавају унутрашњост цркве. У женској цркви, испод балкона хороша, са обе стране се налазе два мала округла прозора, која дају светлост том делу цркве, јер је заклоњен балконом.

       Изнад престоне иконе, на средини храма се налази велики полијелеј од кованог гвожња, богато украшен разним гравурама.

        Изнад ограде која дели мушку од женске цркве налази се много мањи полијелеј, модерне израде.

       Испод звоника се налази место за паљење свећа, као и улаз на балкон и сам звоник, који има четири спрата.