Јелеосвећење у Шиду

На дан Светог Нектарија Егинског 22. новембра 2017. године у Храму Преноса моштију Светог Николе у Шиду братство је уприличило Свету Тајну освећења Јелеја за све болне са шидских парохија.

Сећајући се речи Божјих „Ако је неко међу вама болестан, нека призове презвитере црковне, и нека се они помоле Богу за њега, па ће молитва праведника исцијелити оне које траже од Бога исцјељење.“(Јак 5, 14) сабрани у Име Божије Свету Тајну Јелеосвећења служили су високопречасни оци и часно ђаконство наменсиштва шидског. За певницом певали су вероучитељи и богослови из шидског намесништва.

По завршетку Свете Тајне Јелеосвећења надахнутом беседом о значају Светих Тајни у Цркви и Светотајинког живота христољубивом нашем народу обратио се протојереј Јован Милановић, старешина Саборне цркве у Сремским Карловцима и професор достославне Карловачке богословије.

„По великој милости својој, Бог који љуби целу куглу земаљску и свакога од нас показује нам своју превелику љубав. И, сви ви који долазите у свети храм и слушате свето Јеванђеље, као што смо и вечерас слушали, могли сте чути како Бог љубави делује и дела… казао је отац Јован Милановић и надахнутим речима казивао о Божјем угоднику Светом Нектарију којег је Бог у свој сили својој прославио: „ Свети Нектарије у болести својој није роптао, није туговао, није се жалио и није кукао, него је служећи до последњега даха, сваком својом речју, сваким својим уздахом, издахом, ишчекивао и радовао се љубави Божјој и Његовој благодати. Када се упокојио, тамо где ми људи обично слабога срца и душе и без куражи какви данас постајемо, а неретко и бивамо, он је донео радост а смрт светитеља Нектарија постала је поново живот и исцељење многих и поново се поновило оно што је Бог љубави, Господ Христос наш рекао, да ће они који верују у Њега и Господом живе, и већа дела чинити него што је Он чинио…“

З.Зец

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>