Пливање за Часни Крст

На празник Богојављења, 19. јануара 2016. године, у парохији сотској  топлота вере и духовна крепкост  надјачале су хладан јануарски дан. Празник Богојављења, поред духовног обеда, Свете Литургије, обележила је још једна, са слободом можемо рећи витешка манифестација. То је пливање за Часни Крст Господњи у водама оближњег  Сотског језера.

Духовно славље почело је у 9 часова Светом Литургијом. Сабрањем је началствовао  парох шидски презвитер Милан Пршић уз саслужење јереја Бојана Цветковића, пароха сотског и у присуству часног ђакона Гостимира Душанића. Да је Света Литургија дело народа Божијег доказало је присуство и учешће бројних верника као и  наше деце, ученика веронауке.  У току Свете Литургије извршено је и велико  богојављенско освећење воде. Затим је освећен златни крст који је намењен за дар победнику  надметања на Сотском језеру. Пререзани су славски колачи и тиме је Литургија завршена. У 11 часова формирана је и дична Литија која је кренула пут језера. Деца су носила иконе, храбри пливачи су их следили а све је наткривљавала духовна песма свештеника и народа. По доласку на језеро уприличен је културно верски програм, праћен прикладним репертоаром трубачког оркестра. По завршетку програма освећене су воде језера  полагањем Часног Крста и приступило се надметању. Било је пријављених  38 учесника, што је био доказ да се ова свечаност сваке године значајно увећава.  Међу учесницима је била и једна девојка, која је напослетку и понела признање победника. У питању је госпођица Нина Ђукић.

Најлепше тренутке данашњег дана преносимо и  кроз фотографију:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>