Припремне недеље Великог поста

 

received_880823435619939
Циљ човековог живота треба да буде обожење кроз Исуса Христа, то јесте кроз Личност Исуса Христа човек треба да задобије Есхатон – Царство Небеско.
Инструкције како се достиже обожење имамо у Светом Писму Новог Завета где је Христос тај који нас учи како треба да усмеравамо своје биће, како треба да се опходимо према Богу и ближњима, како да победимо страсти. Из Христовог примера научили смо и то да требамо да постимо. Тренутно смо у периоду којем следује почетак Великог Поста, а недеље у којима се сада налазимо јесу припремне недеље за Велики Пост.
Четири недеље које претходе Посту, јесу: Недеља о митару и фарисеју, Недеља о блудном сину, Недеља месопусна и Недеља сиропусна.
Припремајући се за пост и покајање, Црква нам у прву припремну недељу, примером митара и фарисеја, говори о смирењу као правом почетку и основом покајања и сваког доброг дела, и о гордости као главном извору греха, који прља човека и удаљава га од људи и од Бога, затварајући себе у греховно стање бића. Смирење, као пут ка обожењу и духовном узрастању, показао нам је Господ Исус Христ, узевши на себе палу људску природу.
У Недељу о блудном сину, од чије Јеванђелске приче је и сама Недеља добила назив, Црква нам показује пример неисцрпног Божијег милосрђа према свим грешницима, који се са искреним кајањем обраћају Богу. Никакав грех не може да поколеба човекољубље Божије. Души која се покаје и окрене се од греха, а притом је проткана надом у Бога, Божија благодат излази у сусрет радујучи се и украшава је и прославља помирење са њом, ма колико она била пре свог покајања пуна греха.
Показујући нам у Недељу о митару и фарисеју истински почетак покајања, Црква нам у Недељу о блудном сину открив моћ покајања: искреним смирењем и покајањем могуће је опроштење свих грехова. Почетак истинског покајања видимо у личности цариника који се искрено моли и исповеда Богу верујући у милосрђе Божије, док у личности блудног сина видимо плодове истинског покајања. Покајавши се за своје грехе син је опет примљен у дом свог Оца и враћено му је свако достојанство које је у грешном стању своје душе изгубио.
Месопусна Недеља посвећена је подсећању на свеопшти последњи и Страшни Суд живих и мртвих. То подсећање је неопходно због тога да се људи не би предали греху и престали трудити за своје спасење. Напомињући о последњем Суду Христовом, Црква заједно са тим указује и прави смисао наде на милосрђе Божије. Бог је милосрдан али је и праведан. У богослужбеним песмам Господ Исус Христос назива се правосудним, а Суд Његов – праведним и непоткупљивим испитивањем. Морамо преузети одговорност за морално стање своје душе, а Црква је ту да нас кроз Богослужења ове Недеље подсети на нашу огреховљеност.
Последња припремна Недеља за Свету Четрдесетницу назива се сиропусна. Те недеље употребљава се само храна од сира и млечни производи: млеко, сир, маслац и јаја. Црква , снисходећи нашој немоћи и постепено нас уводећи у подвиг поста, установила је да се у последњу припремну недељу пред Велики пост једе храна од млечних производа, да би постепено, од меса и изобилног храњења, пришли посту. Недеља пред Велики пост у Триоду има натпис: „ У недељу сиропусну, изгнање Адамово.“ Тог дана слави се сећање на догађај изгнања прародитеља из раја.
Ђакон Лазар Р. Павић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>