Прослава Светог Саве у Шиду

Прослава празника Светог Саве, Првог Архиепископа српског почела је 26. јануара 2018. године, када је у саборном храму Преноса моштију св. оца  Николаја у Шиду са почетком у 18 часова празнично бденије служио протојереј-ставрофор Радомир Мишић.

Године Господње 2018, 27. јануара на дан Светог Саве, Првог Архиепископа српског, служена је Света Литургија са почетком у 9 часова. Светом Литургијом началствовао је старешина храма, арх. намесник шидски протојереј-ставрофор Радомир Мишић уз саслужење шидских свештеника и ђакона, јереја Зорана Угрешића, јереја Милана Пршића и ђакон Гостимира Душанића. У саборном храму испуњеним до последњег места децом из Основних Школа чуло се одговарање на Светој Литургији хора ,,Јавор-Гусле” из Шида.За певницом су били теолози Марко и Александар Јефтенић. После заамвоне молитве свештенство храма почело је обред благосиљања славског колача, кољива и вина, које су припремили овогодишњи светосавски кумови господин Жељко Божић са својом породицом, Марија Корица, СКУД Свети Сава и Основна Школа ,,Бранко Радичевић”.  У својој беседи отац Радомир Мишић је поред својих поука и речи напоменуо присутан верни народ и децу светосавску да треба да се освестимо и будемо истинити Светосавци. Да се вратимо на пут Светог Саве, јер је то једини и прави пут. Поред беседе отац Раде је пред присутним народом похвалио Основну Школу Бранко Радичевић и директора школе Мр Далибора Фарбаша, која је ове године добитник Светосавске награде на нивоу Републике, а деци скренуо пажњу да себи као узора узму ученицу ОШ ,,Бранко Радичевић” Јовану Божић добитницу светосавске награде за своје успехе на нивоу општине. За ове велике успехе свештенство храма Светог оца Николаја је издвојило скромне али од срца поклоне, ово су значајне награде не само за награђане него и за све грађане Шида.

У наставку Литругије ученици Веронауке и деца  рецитовала су рецитације у којима се велича лик и дело Светог Саве. Сви учесници програма награђени су светосавским пакетићима, које је припремила наша црквена општина уз помоћ донатора и кумова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>