Прослава Видовдана у Шиду

Како је црквена заједница у Шиду одувек одисала посебном потребом непрекидног уздарја Господу, прослава светог дана –  Видовдана почела је песничким опитом наше православне духовности. Господ зове, он нас непрекидно позива у свој наднебески загрљај, он нас милује и теши, на крају он нас и трпи, отпочела је своју поезију наша суграђанка Станка Сремац после вечерњег богослужења у Лазарици у Шиду. Заиста, дивна радост. У пуном Храму, најлепшем амбијенту овога света, осетио се мелос Николаја Велимировића, својеврстан наставак и продужетак његовог дела. Књига која је представљена и носи назив „Господ зове“, има за циљ да улепша православно богослужење, да пренесе тешко разумљиве православне догме, на једноставан и успешан начин, што је најважније, оне се овде преносе песмом. Свештеник у пензији протојереј – ставрофор Ђорђе Воларевић, професор Гимназије такође у пензији, господин Душан Лукић и господин Мирко Нанић професор у Гимназији, говорили су о делу госпође Станке. На скупу је поред великог броја верника присуствовао сав клир града Шида, на челу са намесником шидским протојерејом – ставрофором Радомиром С. Мишићем.

Свечано бденије уочи празника у Храму Светог кнеза Лазара служили су протојереј Милан Пршић и протонамесник Зоран Угрешић, који је уједно и изнео беседу. Прелепо је отац Зоран подсетио на завет Светога Лазара, рекавши да ми као потомци светородне лозе Хребељановића имамо једно поље Косово, имамо пример страдања за колективно добро наших потомака, да не сме Српски човек одрећи се прошлости или је заборавити. У прошлости смо настали, у садашњости постојимо, али будућност је заувек наслоњена на вредности које смо живели и које живимо, зато и постојимо. Домаћин повереног му Храма Светог кнеза Лазара, протојереј Ђорђе Марић обратио се верном народу и позвао га да и сутрадан у тако великом броју дођу у Свети Храм. Такође, надовезао се на беседу рекавши да је Видовдан мегдан Давида са Голијатом, да је Кнез наш Српски понудио све и себе за свој род, и као добри пастир погинуо мученички као јунак нашег народа спашавајући не само Србију већ читаву Европу од Османске одмазде.

Историја је само потврда јуначког дела, сваком Србину који је негује. Међутим, историју увек неко жели да окрене у своју корист, посебно у данашње доба, тада на површину испливавају само неуништиви докази постојања. Није човеку ништа могуће да покаже, још теже докаже, али оно што је човеку немогуће, зато је Богу могуће. Како нас Господ зове? Па он нам показује тело нашег јунака, нашег кнеза Лазара, а то свето тело, доказ је његове личности која се открила у историји, предивне личности, пред којим Господ каже ево човека, који ме неће издати. Не, не може свако бити кнез, није сваком дато, али свако може бити свет, зато Видовдан није само дан Лазара, већ сваког Српског војника палог на месту божура, зато је Видовдан дан нас данас окупљених и скупљених око нетрулежног тела Светог кнеза Лазара.

Света Литургија служена је у свим Храмовима православног Шидског намесништва. У храму Светог великомученика кнеза Лазара началствовао је намесник шидски протојереј – ставрофор Радомир С. Мишић. После Литургије је одржана свечана литија око Храма и резање славских колача, такође припремљено је и послужење за све присутне вернике.

Прослава Видовдана настављена је после подне у Саборном Храму Преноса моштију Светог Николаја Мирликијског акатистом Светом кнезу Лазару. Саборни Храм је чувар моштију Светог великомученика кнеза Лазара Косовског, и та дужност отаца Саборног Храма схваћена је на најозбиљнији и најодговорнији начин. Управо пред кивотом и моштима нашег светитеља одржан је молебан за завршетак школске године и духовно узрастање наше деце.

У порти Храма СКУД Свети Сава из Шида и КУД Бранко Радичевић из Ердевика извели су неколико народних игара уз српске песме. После послужења сви су кренули на трг, и тај дефиле наше омладине централизован је концертом управо на бини нашег културног центра.

У славу и част Светог великомученика кнеза Лазара Косовског.

  Вероучитељ

Стефан Сремац

Вид 2 Вид 1 Вид 8

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>