Прослављен празник Духова

У храму Светог оца Николаја, у Шиду, молитвено прослављен празник Света Тројице-Духови

 

 

Духови, Света Тројица, Силазак Светог Духа на Апостоле, рођендан наше хришћанске Цркве, у молитвеном сабрању, у празничној радости је дочекан и у овај педесети дан по Васкрсењу и десети дан по Вазнесењу Христовом. Обилата благодат Светога Духа како се некад излила на ученике Христове и напунила их снагом да утврде Христов закон на земљи, ове недеље се излила на верни народ сабран на Светој Литургији у храму Светог оца Николаја.

Свету Литургију служили су протојереј Радомир Мишић, са свештенослужитељима: јереј Зоран Угрешић и јереј Александар Д. Чавка , уз појање хора и братије са певнице.

 

 „ У овај свети дан кога у нашем календару зовемо Силазак Светога Духа, на Свете Апостоле и на Пресвету Богомајку. И тако и беше. Док су Апостоли са Пресветом Богородицом били скривени у једној соби у близини Јерусалима, и молили се Господу да их не остави, да им пошаље оно што је обећао. Како каже Свето Писмо, затресе се од силне хуке, као од некога ветра силнога, затресе се она кућа, соба у којој су Апостоли седели и Дух Свети сиђе на Апостоле и на Пресвету Богомајку. И тада, испуњени Духом Светим и научени онако како је Господ обећао, његовим благословом осетише да она сила која је била у њима постаје још већа… Свети Дух оживе њихово умртвљено тело које беше њихова слаба вера. Нису могли да верују да ће њихов задатак бити тако узвишен, да ће њихова реч бити тако јака …“ казивао је јереј Зоран Угрешић.

 

Заједничком молитвом Господу, свештенство са верним народом је призвало благодат Духа Светога. Венчићи су уплетени у круг, круг савршенства, круг који нема почетак ни крај, као што Господ нема почетак и крај и његово се дејство и дело не може нашим људским оком обухватити нит наш разум може схватити колика је бескрајна љубав и благодат Господа нашега. Такви су венчићи са Духом Светим у себи, нашли места у домовима нашим.

 

Протојереј Радомир Мишић, Архијерејски намесник је поздравио верни народ:

„Нека Пресвета једносушна Света Тројица, Бог Отац, Син и Дух Свети, помилује и све нас сабране у нашем светоме храму , нека услиши молитве и подари здравља и напретка, благослова и свакога добра, вама, вашим породицама и вашим сродницима. Да вас пресвета Тројица чува и благосиља у све векове векова.Амин“

Посебно су прочитана имена свих приложника и најављена богослужења до Видовдана, вечитог празника српског, када ће се на  Светој  Литургији  узнети молитве Господу за спасење народа нашег. У вечерњим сатима, у петак 28. Јуна, у 19.00 у порти храма биће организован  културно уметнички програм.

 

О потреби јавног Богослужења и наших сабрања, говори нови број Парохисјког Гласника.

 

Парохијски Гласник храма Светог оца Николаја, Шид, Година 5, Број 12, Лета Господњег 2013.

 

 О јавном Богослужењу

 

“ Јавно Богослужење има врло благотворни утицај на религиозно-морално васпитање народа, јер, где се оно поштује и ревносно посећује, тамо обично народ напредује у вери, побожности и моралу, тамо се осећа већа љубав ка просвети, већа послушност ка закону и уопште већа љубав ка реду и свакој пристојности. 

Напротив, где се пренебрегава јавно Богослужење, ту се опажа опадање вере, побожности и морала, ту слаби међусобна љубав и слога, ту се шири безакоње, подивљалост, неред и непослушност закону и властима. По ревности или немарности народа према јавном Богослужењу може се често познати напредак или назадак у народном животу.

По благослову Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, у храму Светог оца Николаја, служи се свакодневна Света Литургија са почетком у 8 часова. “

Парохијски Гласник уређује Свештенство храма Светог оца Николаја у Шиду. 

 

Поред исплетеног венчића на данашњи празник Света Тројица-Духови, сваки верник је своме дому понео и Парохијски Гласник који обухвата изузетно важне теме за стање наше душе и духа нашега, за просвећење свих  нас који посећујемо јавна Богослужења, али и за оне који не долазе, са надом и вером да ће се прикљућити молитвеном сабрању, како би наше усрдне молитве боље и јаче допрле до Господа.

Молитвено сабрање може бити само у оквиру нашег јавног Богослужења у нашим православним храмовима и наш свакодневни живот и обраћање Господу је под окриљем мајке Цркве. Сва друга окупљања под привидом молитвених окупљања где се на разне начине настоји доказати да се Господ обраћа и пројављује током приватних молитви у приватним домовима појединцима, нису благодатна. На таквим местима нема и не може бити благодати нити силаска Духа Светога, како на жалост поједини на тим састанцима покушавају да тврде.

 

Зорица Зец

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>