Силазак Св.Духа на апостоле-Педесетица у Шиду

Празник Св.Тројице-Педесетица у препуном храму Преноса мош.Св Оца Николаја у Шиду,прослављен Литургијски и молитвено у раскошно украшеном храму травом и цвећем.Св.Литургијом је началствовао Протојереј-ставрофор Радомир Мишић Арх.Намесник шидски уз саслужење пароха шидских протојереја Милана Пршића и протонамесника Зорана Угрешића.У својој надахнутој беседи Прота Раде очински и по узору на апостолску проповед у Јерусалиму, свима је честитао празник речима „Дух Свети који све испуњава и оживотворава,нека испуни срца свих,наше домове,наше ближње и нека нас води на онаква дела која су нам на спасење“…….поучавајући верни народ Прота Раде  је нагласио „да смо ми православни хришћани  деца 21 века, светлост свету и со земљи и да треба увек да се трудимо да у својим срцима умножавамо благодат Духа Светога која нам је дарована….“

Новозаветна књига Дела апостолских, у којој је описана историја првих хришћана и најранијег ширења Хришћанства, управо и почиње описом онога што се догодило педесет дана после Васкрсења Христовог, односно десет дана после Његовог славног Вазнесења на небо. Дела апостолска започињу речима које је Христос рекао Својим ученицима пре Свог Вазнесења: „Не удаљујте се од Јерусалима, него чекајте обећање Оца, које чусте од Мене…“.
И, гле, после десет дана – по речима јеванђелиста Луке – „бијаху сви апостоли једнодушно на окупу. И уједанпут настаде шум са неба као хујање силнога вјетра, и напуни сав дом гдје они сјеђаху; И показаше им се раздијељени језици као огњени, и сиђе по један на свакога од њих. И испунише се сви Духа Светога и стадоше говорити другим језицима, као што им Дух даваше да казују.“ (Дап. 2, 1-4).
Овај празник, назива се ДУХОВИ, ТРОЈИЦЕ, СИЛАЗАК СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ (грч: Πεντηκοστή) и то је рођендан хришћанске Цркве; празнује се 50. дан после хришћанске Пасхе (Васкрса), па се зове и Педесетница. Овај хришћански празник одговара јеврејском празнику Педесетнице, који се светковао као Празник седмица (недеља) или Празник жетви (2 Мој 34,32), исто у 50. дан после Пасхе. У хришћанској Цркви на Педесетницу светкује се спомен на Силазак Светог Духа на Апостоле.
Овим догађајем испунило се оно што је Исус Христос својим ученицима пред одлазак на Небо обећао, а обећао је да ће послати Духа Утешитеља, који ће пребивати у Цркви Христовој. Сила Светога Духа одмах је почела да дејствује јер је Св. Петар након тога ватреном речју придобио три хиљаде људи за Христову науку.
Духови су један од највеличанственијих хришћанских празника из апостолског времена. Богослужења на Педесетницу одликују се вечерњом службом, која се обавља у наставку Литургије, као спомен на то што су се Апостоли одмах разишли по свету да проповедају; на њој се читају молитве Св. Василија Великог; у њима се Црква моли за даривање Духа благодати, за исцељење телесних и душевних тегоба, и да нас он све удостоји небеског Царства. На овај празник, богословски назван и Тројице, јер се појавило и физички Tpeћe Лице Свете Тројице – Свети Дух, Православна Црква украшава храмове, у које се уноси зелена трава, а у време старе Цркве зеленило се уносило и у куће.
У Црквеној иконографији, Силазак Светог Духа представљен је верном сликом како Апостоли седе са стране, са упражњеним местом на челу (то место је за Господа Христа, који се десет дана раније вазнео на небо), а изнад глава Апостола насликан је по један пламичак као ватрени језик, који представља Духа Светога.
Уочи празника Духова, Света Црква је установила и духовске задушнице. На дан уочи самог празника, врши се помен свим упокојеним Хришћанима, што је још једно сведочанство да свако ко верује у Христа има живот вечни, што Црква показује бригом за душе упокојених.
Приредио
Ђакон Лазар Р. Павић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>