Ученици осмог разреда -светосавски кумови

     Дух Православља, дух Светосавља одувек је био непресушни извор који напаја наше духовно и национално биће. Надахнути таквим достојанством, сви без изузетка, чинимо себе наследницима Светог Саве, делатељима вере и причасницима Хлеба Живота.

     Желећи да се покажу као достојни наследници отаца и ревнитељи Светосавља, ученици осмог разреда О.Ш. Филип Вишњић из Вишњићева су и ове године традиционално кумовали свесрпској слави Светом Сави. Јединствена је радост у нашем намесништву да сви ученици једног разреда колективно прихвате одговорност и част да буду учесници овог светосавског благослова.

     Празник Светог Саве започео је  Светом Литургијом, у  9 часова. Началствовао је месни парох вишњићевачки, протојереј Никола Пробојчић. Привремени богослужбени простор храма Преноса моштију Светог оца Николаја у Вишњићеву  био је испуњен до последњег места. Наши млади кумови осмаци, заједно са осталим ученицима наше школе једним гласом су певали и одговарали на литургијске прозбе предвођени својим вероучитељем Николом Лукићем.  По завршетку Свете Литургије прота Никола се обратио сабраном народу речима поуке подсећајући их на да  су делатна љубав и јединство народа светосавска поука коју треба следити и спроводити у свакодневници. Потом су пререзани   славски колачи осталих кумова, сеоских мештана док је славски колач наших ученика свечано пререзан  на светосавској академији коју су ученици својим трудом уприличили. Наши кумови су све присутне позвали  на Трпезу љубави где су настављени пригодни рецитали и поздравне речи домаћина. Све молитве и топле речи као и целокупни утисак   тога дана моглао би се сабрати у јединствену молитву која гласи: да живимо сви у слози Свети Саво ти помози, почуј глас свог рода српскога народа!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>